Från att bestämma hur mycket värme du behöver till att få rätt passform är det mängder med olika val. Dunjackor är perfekt för dig som älskar att inte frysa, och vem gör inte det? Dunjackor kan dock vara bra även för den som är aktiv och ständigt i rörelse. I den här artikeln fokuserar vi på dunjackor utifrån olika aspekter. Följ med in i dunjackans härliga värld.

Värme kontra kyla

Det kanske viktigaste valet du behöver göra är i vilka sammanhang du kommer att bära din dunjacka. Det handlar helt enkelt om hur tjock stoppning du behöver eller för att uttrycka det på ett annat sätt, hur mycket kyla behöver din jacka tåla. Dunjackor varierar nämligen kraftigt vad gäller värme. På den lätta änden av spektrat ger populära modeller som är tunna tillräcklig isolering för sommarbackpacking medan en vinterklar, krispig dag där minusgraderna är omfattande måste en tjock dunjackepjäs användas. Välj den perfekta dam dunjackan utifrån din preferens och ditt behov.

Lätta dunjackor

En stor andel dunjackor faller nom kategorin lättvikt. I allmänhet tänker vi på jackor som har mindre dunfyllning, vilket betyder att de är perfekta för vår, höst och varmare vinterdagar eller som mellanlager för skidåkning. Beroende på vad du bär under och din aktivitetsnivå kan en lätt dunjacka ge tillräckligt med värme till precis runt nollan eller några minusgrader. För allt kallare än så, vill du titta i mellanvikts- eller tungviktskategorierna.

Dunjackor i mellanvikt

Mellanviktsjackor representerar nästa nivå. I praktiken ger dessa jackor en märkbar ökning av värmen jämfört med deras lätta motsvarigheter här ovan. Vissa bär mellanviktsjackor med bara en t-shirt under och varit varma och mysiga hela tiden.

Tunga dunjackor

För riktiga vinterförhållanden är en tung dunjacka ditt bästa val. Dess kraftiga stoppning har den högsta mängden dunfyllning på marknaden och har ofta väderbeständiga skaltyger, stora huvor och längre snitt för skydd under midjan.