För att hitta den perfekta foundation-nyansen är det viktigt att veta vilken typ av hud du har. Om du har fet eller kombinerad hy, ska du leta efter en oljefri foundation som ger lätt täckning och inte ser för tung ut. För torr hy bör man söka efter en mer närande formula som återfuktar huden samtidigt som den ger bra täckning.

Något annat man borde ta i beaktan är sin underton – om din underton är varm, kall eller neutral. En varm ton passar till personer med guldiga inslag i hyn, medan en kall ton passar de med rosiga inslag. Neutrala toner fungerar oftast fint på alla typer av hudtoner.

Oftast kan man avgöra vilken nyans som passar dig genom att testa produkten direkt på ansiktet och se hur den ser ut mot din naturliga hy – men det finns flera andra saker man kan göra för att bestämma rätt matchning: prova olika produkter innehållande olika ingredienser, använd concealers och foundations från samma märke osv..

Det absolut viktigaste tipset jag kan ge er är dock att aldrig underskatta betydelsen av god sminkkunskap! Att ha en professionell makeupartist till hands innan du handlar foundation kan verkligen göra skillnaden mellan lyckade resultat och misslyckanden – så ta inte chansen!