Ett bröllop är en av de viktigaste dagarna i mångas liv. Man har väntat, förberett och planerat i flera månader och när dagen väl är kommen vill man att allting ska bli perfekt. Oavsett om du är bjuden på ett bröllop eller ska hålla i ett ska vi ta oss en närmare titt på hur man ska klä sig på ett bröllop.

Gästernas utstyrsel

Dekorationer, meny samt tema är givetvis något som brudparet själva brukar välja inför sin stora dag, oavsett om det i inbjudan står en specifik klädkod eller inte kan det vara svårt att veta vad man egentligen ska bära. Nedan kollar vi in de allra vanligaste klädkoderna för att underlätta inför ditt val av bröllopskläder.

De fem vanligaste klädkoderna är:

  • Halvformell
  • Formell
  • Mörk kostym
  • Kavaj
  • Vardaglig

Klädkod: Halvformell

Om det på inbjudan står att klädkoden är halvformell innebär det kort och gott smoking. Kvinnor kan bära klänning, oavsett lång- eller kortärmad men en byxdress är minst lika välkommen.

För män brukar man räkna med en smokingjacka med tillhörande byxor gärna i samma färg, som till exempel i mörkblått, svart eller mörkgrått.

Klädkod: Formell

Frack, jackett eller högtidsdräkt är det som gäller. Utöver en frack ska männen fullfölja sin utstyrsel med frackbyxor, en frackskjorta samt fluga. Skorna får gärna vara svart lackskor och beroende på väder och vind kan man lägga till ett par handskar.

Vid formell klädsel önskas det att kvinnor bär frackklänning, oavsett om den är tvådelad eller ej. Färgen kan man välja själv, dock är det fördelaktigt om man väljer att undvika färgen vit på ett bröllop. Klänningen får gärna vara glittrig och passande smycken kan användas för en sista touch.

Klädkod: Mörk kostym

I vårt avlånga land Sverige är mörk kostym en klädkod vi ofta använder oss av. Männen bär en kostym i mörk färg, antingen helt utan eller med diskret mönster. Till det en vit skjorta, samt väst om man känner för det. Fluga eller slips samt svarta skor bärs för klädkoden mörk kostym.

För kvinnor gäller klänning eller kjol, dock undviks gärna byxdress. Klänningen ska vara fin, aningen längre modell samt inte vara för urringad. Svarta skor och väska i lack passar utmärkt.

Klädkod: Kavaj

Om klädkoden är kavaj kan man klä sig relativt avslappnat, där det för män gäller kavaj i valfri färg med passande samt byxor och kvinnorna kan ty sig till en fin klänning, dock inte för “fin”. Både bruna och svarta skor samt passande smycken är mer än välkommet.

Klädkod: Vardaglig

Om klädkoden är vardaglig, kan du känna dig lugn eftersom du kan helt enkelt klä dig i vad du vill, nästan i alla fall. Givetvis dyker man inte upp i träningskläder, men en sommarklänning eller en kavaj utan slips passar utmärkt.

Slutsats

Förhoppningsvis har du nu något att utgå från till din nästa shoppingrunda inför antingen ditt egna bröllop, eller det du är bjuden på. Bröllop är en underbar tillställning så sist men inte minst ska du komma ihåg att ha roligt och njuta av ett event i kärlekens väg.