När det gäller att använda olika sorters slangar inom den industriella verksamheten, så handlar det ofta om att välja rätt slang utifrån användningsområde. Två av de vanligaste varianterna är högtrycksslangar eller pneumatikslangar. I denna artikeln berättar vi mer om dessa slangar och skillnaderna mellan de båda.

Högtrycksslangar

Vi börjar med att beskriva högtrycksslangar. Dessa används främst för att transportera vätskor, såsom olja och vatten, under högt tryck. De används i olika maskiner, såsom i entreprenadmaskiner, industrimaskiner och hydraulsystem i bilar. Högtrycksslangar består oftast av tre lager: innerröret, förstärkningsskiktet och ytterhöljet. Innerröret är tillverkat av ett syntetiskt gummimaterial som är resistent mot den vätskan som transporteras. Förstärkningsskiktet ger styrka och hållbarhet till slangen och är oftast gjord av ståltråd eller syntetfibrer. Ytterhöljet skyddar slangen från att bli nött och skadat, väder och kemikalier.

Pneumatikslangar

Pneumatikslangar används för att transportera tryckluft, gaser och andra icke-korrosiva material. De används ofta i pneumatiska system, såsom i industriell automation, robotik och luftbromsar i fordon. Pneumatiska slangar liknar högtrycksslangar i sin konstruktion, men den största skillnaden är deras avsedda användningsområde. Pneumatikslangar är utformade för att klara lägre tryck än högtrycksslangar och är vanligtvis gjorda av PVC, gummi eller polyuretan.

Vätskornas egenskaper avgör

Högtrycksslang är speciellt utformade för att transportera vätskor, såsom hydraulolja eller vattenbaserade vätskor, medan pneumatikslangar är utformade för att transportera gaser, såsom tryckluft eller kväve. Denna skillnad beror på vätskornas egenskaper. Vätskor är vanligtvis tätare och mindre komprimerbara än gaser och kräver därför olika typer av slangar för att transportera dem.

Konstruktion

Högtrycksslangar är vanligtvis konstruerade med flera lager av förstärkning, såsom ståltråd eller syntetiska fibrer, för att hantera de höga trycken. Slangens inre skikt är vanligtvis tillverkat av ett syntetiskt gummi eller termoplastmaterial som är kompatibelt med vätskan som transporteras. Pneumatikslangar, å andra sidan, är vanligtvis konstruerade med ett enda lager av förstärkning, såsom flätad nylon eller syntetiska fibrer. Högtrycksslangar är vanligtvis större i diameter än pneumatikslangar, eftersom de behöver hantera mer vätskeflöde. Högtrycksslangar är ofta i industriella sammanhang designade för att vara kompatibla med den specifika vätskan de kommer att transportera. Till exempel kanske en hydraulslang som är designad för användning med hydraulolja inte är kompatibel med vattenbaserade vätskor.

Pneumatikslangar har vanligtvis ett bredare utbud av vätskekompatibilitet, eftersom de är utformade för att transportera gaser som är mindre reaktiva än vätskor. Det är dock fortfarande viktigt att välja en pneumatikslang som är kompatibel med den specifika gasen som transporteras, för att säkerställa säkerhet och optimal prestanda.

Vilken ska du välja?

Ja, det beror helt på användningsområde. Ditt behov således. När du väljer mellan högtrycksslang eller pneumatikslang bör du överväga tillämpningen och tryckkraven. Om du behöver transportera vätskor under högt tryck, till exempel i tunga maskiner, är högtrycksslangar att föredra. Men om du behöver transportera tryckluft eller gaser vid lägre tryck, till exempel inom industriell automation, är pneumatikslangar det bättre valet. Det är viktigt att notera att användning av fel typ av slang kan leda till säkerhetsrisker, såsom slangbrott och vätskeläckage. Rådgör alltid med en professionell för att säkerställa att du använder rätt slang för dina specifika behov.