Rätt belysning i ett hem muntrar både upp humör men är dessutom också effektiv när det gäller strömförbrukning. Speciellt om du väljer LED-lampor och LED-armatur. I ett genomsnittligt hem har vi cirka 30-60 olika lampor, beroende på storlek på hem. Du kan enkelt dra ned kostnaden för belysning med mellan 15-25 % genom att byta ut dina glödlampor till LED. Du får då en effektiv belysning. Vi berättar mer i denna artikel.

LED är bra både för miljön och plånboken.

Att byta ut dina glödlampor eller armaturer till LED är inte så svårt. Utbudet av led armatur är enormt. Genom att byta ut alla lampor i ditt hem minskar du förbrukningen och därmed förbrukningskostnaden men du gör ett smart val även för miljön. Med LED-lampor drar du cirka 80 % mindre el och lamporna håller mellan 10-20 gånger längre tid. Dessutom återvinns lampan när de är förbrukade, vilket är ett otroligt smart miljöval.

Svårt att välja

Det enda problemet kan vara att utbudet av LED är enormt. Dessutom ska du tänka i nya banor när det gäller märkning. Förr i världen kunde du tänka i watt (W) men nu är det energimärkning som gäller istället. Energimärkningen är gemensam för hela EU och underlättar således både ifall du är utomlands men även när det gäller inköp, eftersom olika leverantörer följer samma system. Själva märkningen är indelad i en bokstavsordning mellan A till G där A är den märkning som görs på produkter som är mest effektiv. Du behöver inte förstå gränsvärdena mellan bokstäverna men rent grovt innebär boskstäverna hur effektiv energikällan är i antal lume per watt. Lumen anger ljusfflödet och watt anger effekten. Tänk på att gärna välja lampa som drar lite energi men läs noga innan du köper för alla lampor är inte bra på allt. Se på tändtid, ljusfärgen som lampan utger och möjlighet till dimmring med rätt LED-dimmer.